Wat is de actieradius van een fietsbatterij?

Hoeveel kilometer u kunt fietsen met de accu van uw elektrische fiets is afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn externe factoren, zoals het weer en de bandenspanning, maar ook de capaciteit van de fietsbatterij is van invloed. Hoe groter de capaciteit van de fietsbatterij is, des te verder u kunt fietsen.

Wij geven de actieradius aan die geldt als u onder ideale omstandigheden fietst. Het is dus mogelijk dat u niet daadwerkelijk het aantal aangegeven kilometers kunt fietsen. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende factoren die van invloed zijn op de actieradius van uw e-bike.

Factoren die van invloed zijn op de actieradius van uw e-bike

Hoe ver kan ik fietsen met mijn e-bike? Dat hangt dus af van verschillende factoren, zoals:

Het weer          

Helaas heeft u hier geen invloed op, maar het weer is van grote invloed op de actieradius van uw fietsbatterij. Hiernij zijn de volgende punten belangrijk:

  • Wind: met veel tegenwind moet de elektrische fiets veel kracht leveren. Dit vraagt veel energie van de batterij, waardoor deze sneller leeg is.
  • Temperatuur: de buitentemperatuur heeft een grote invloed op de actieradius van de accu van uw elektrische fiets. Lithium-ion accu’s presteren het best in temperaturen tussen de 20 en 25 graden Celsius. Daarboven of -onder neemt de actieradius af. In België heeft u voornamelijk last van de temperatuur onder de 20 graden Celsius. Bij 10 graden Celsius neemt de actieradius al 10% af, rond het vriespunt is dit 20%. Dit merkt u direct in het aantal kilometers dat u kunt fietsen.

Bandenspanning

Als uw fietsbanden de juiste bandenspanning hebben, dan fietst u makkelijk. Daarnaast hoeft de motor met goed opgepompte banden minder kracht te leveren. Zodoende is de actieradius hoger als de banden goed zijn opgepompt.

Gewicht

Het totale gewicht heeft invloed op de actieradius. Hieronder valt het gewicht van de fiets, de berijder en de bagage. Hoe hoger het gewicht, hoe lager de actieradius van de e-bike.

Schakelgedrag

Actief schakelen vergroot de actieradius. Door de versnelling zo veel mogelijk in de goede stand te zetten levert u zelf de maximale kracht met de minste inspanning. Dit heeft als gevolg dat de motor minder onnodige kracht hoeft te leveren, wat resulteert in een lager energieverbruik.

Type wegdek/terrein

De plek en ondergrond waar u op fietst heeft invloed op de actieradius van de fietsbatterij. Een glad fietspad is ideaal. Een onverhard wegdek of een landschap met veel heuvels zorgt juist voor een lagere actieradius.

Mate van trapondersteuning

De hoeveelheid trapondersteuning waarin u fietst heeft veel invloed op de actieradius. Hoe meer u ondersteund wordt tijdens het fietsen, des te minder kilometers kunt u afleggen op uw elektrische fiets.

Merkt u dat de accu van uw elektrische fiets steeds sneller leegloopt? Misschien is het tijd voor een nieuwe accu. Lees hier over de signalen die aangeven dat het tijd is voor een nieuwe fietsbatterij.