Levensduur van een fietsbatterij

De accu van een elektrische fiets is één van de belangrijkste en duurste onderdelen van uw e-bike. Helaas is het ook het onderdeel dat vaak minder lang meegaat dan de e-bike zelf. Volg onderstaande tips voor een zo lang mogelijke levensduur.

Uw fietsbatterij in topconditie houden

De accu van uw elektrische fiets zal vaak niet opeens kapot zijn. Meestal merkt u dat na verloop van tijd de capaciteit afneemt en dat u steeds minder ver kunt fietsen met een volle accu. Omdat u graag een hoog mogelijke actieradius wilt houden, is het van belang om de batterij zo goed mogelijk te behandelen. Dat doet u met deze tips.

Het bewaren van uw fietsbatterij

Bewaar de accu niet zomaar op een plek waar u toevallig ruimte hebt. Veel factoren hebben invloed op de levensduur, waaronder ook temperatuur en de spanning van de batterij tijdens opslag. Houdt u daarom rekening met de volgende punten:

Lees altijd de gebruiksaanwijzing

In de gebruiksaanwijzing staan de tips per batterij vermeld. De meeste tips gelden voor alle batterijen, maar er kunnen afwijkingen per type zijn.

Label uw opladers

Het is belangrijk dat de juiste lader gebruikt wordt voor de batterij. Om zeker te zijn dat u niet de verkeerde lader pakt – van bijvoorbeeld de fiets van uw partner – is het goed om deze te labelen. Dit voorkomt verwarring en fouten.

Vermijd hoge en lage temperaturen

Uw fietsbatterij kunt u het beste opslaan bij een temperatuur van 20 graden Celsius. In huis is dus de beste plek. Heeft u binnenshuis geen plek om de accu op te slaan? Kies dan voor een plek die qua temperatuur niet teveel afwijkt. Leg hem dus niet in een schuur waar het kan vriezen of op een hete zolderkamer.

Zorg voor de juiste spanning

Sla de batterij nooit helemaal leeg op. In de batterij zit een Battery Management System (BMS) die zorgt dat uw accu niet verder kan ontladen. Dit kan gebeuren tijdens het fietsen. Naast het ontladen tijdens het fietsen kent de accu ook zelfontlading. Dit kan niet worden tegengehouden door het BMS. Als uw accu te ver is ontladen, dan kan het zijn dat deze niet meer werkt. Dit noemen we diepteontlading en dit kunt u dus voorkomen door de batterij niet helemaal leeg op te slaan.

Verwijder de batterij van uw fiets

Staat uw fiets veel buiten of in een andere omgeving waar de batterij niet optimaal bewaard kan worden, verwijder dan de batterij van uw e-bike. Ook als u de e-bike vervoert op een fietsendrager achterop de auto, dan dient de batterij van uw e-bike afgehaald te worden.

De fietsbatterij opladen

Het is belangrijk om de batterij regelmatig op te laden. Het is niet goed voor de batterij om volledig ontladen te zijn. Om dit te voorkomen kunnen de volgende tips gevolgd worden:

Regelmatig opladen

Laad en ontlaad de batterij regelmatig. Over het algemeen kunt u de batterij het beste na elke fietstocht opladen. Zo heeft u altijd een volle batterij voor als u een fietstocht wilt gaan maken. Het is wel verstandig om de batterij eens per twee maanden volledig te ontladen en weer op te laden.

Opladen in huis

Het is het beste om de batterij op te laden bij kamertemperatuur. Doe dit in verband met de veiligheid alleen op de momenten dat u de batterij in de gaten kunt houden. Wij raden het af om de fietsaccu ‘s nachts op te laden. Hier kunt u meer veiligheidstips lezen voor het opladen en bewaren van uw fietsbatterij.