Is de accu van mijn elektrische fiets aan vervanging toe?

De accu van een elektrische fiets gaat gemiddeld tussen de vier en zes jaar mee. Hierbij is het wel belangrijk dat de batterij goed onderhouden en gebruikt is. Er zijn vijf signalen die aantonen of uw batterij aan vervanging toe is. Let wel: sommige signalen zijn makkelijker te herkennen dan anderen.

1. De fietsbatterij heeft schade

Als uw batterij hard is gevallen en de behuizing aantoonbare schade heeft (deuken, krassen, bol staan), dan is het raadzaam om hem te vervangen. Ook als u besluit een tweedehands elektrische fiets te kopen, dan is het belangrijk om de accu goed te controleren. Door een val kunnen de lithium-ion cellen in de accu zijn verschoven. Hierdoor kan op termijn kortsluiting ontstaan, met veel rookontwikkeling en in extreme gevallen zelfs metershoge steekvlammen. Deze zijn niet met water te blussen, maar moeten door de brandweer met een speciale techniek worden geblust.

2. De actieradius loopt snel terug

Het aantal kilometers dat u met behulp van trapondersteuning kunt afleggen neemt snel af als de batterij kapot aan het gaan is. Dit lijkt een duidelijk signaal, maar wanneer u voornamelijk korte afstanden rijdt, zal het niet snel opvallen. De batterij geeft dan keurig aan dat hij voor 100% is opgeladen, maar het maximale rijbereik kan bij lange na niet meer worden behaald. U kunt een fietsbatterij wat dat betreft vergelijken met de batterij van een mobiele telefoon. Als de capaciteit van de batterij minder wordt betekent het niet dat de hele e-bike vervangen hoeft te worden. Vaak is het vervangen van de accu voldoende om weer lange afstanden te kunnen fietsen.

3. Het opladen duurt langer

Het opladen van de fietsbatterij duurt langer dan voorheen. In de loop der tijd zal dit bij elke batterij min of meer het geval zijn, maar bij een accu voor een elektrische fiets waar het beste echt van af is duurt het opladen opvallend veel langer.

4. Volledig opladen lukt niet meer

Het niet meer volledig op kunnen laden van de fietsbatterij is ook een signaal dat uw accu binnenkort aan vervanging toe zal zijn. De batterij zal bijvoorbeeld niet verder komen dan 95%. Als het geen belemmering vormt om met uw elektrische fiets van A naar B te komen, dan is dit op zich geen probleem.

5. De batterij laadt helemaal niet meer op

Is de oplader goed aangesloten en laadt de batterij helemaal niet meer op? Dan is de accu helaas kapot. Gelukkig hoeft u niet direct over te gaan op de aanschaf van een nieuwe fiets: u hoeft alleen een nieuwe accu voor uw elektrische fiets te kopen.

Nieuwe fiets batterij bestellen