Wat is de actieradius van de fietsbatterij?

Hoeveel km u kunt fietsen is afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn externe factoren zoals het weer en de bandenspanning, maar ook de keuze van de capaciteit van de fietsbatterij is van invloed. Hoe groter capaciteit de fietsbatterij, hoe verder u kunt fietsen.

Wij geven de actieradius aan voor wanneer u onder ideale omstandigheden fietst. Het kan dus goed zijn dat u het aangegeven aantal km niet haalt. De onderstaande factoren hebben invloed op actieradius.

Factoren die van invloed zijn op de actieradius van uw e-bike

Onderstaande factoren hebben allemaal invloed op hoe ver je kunt fietsen met je e-bike.

Het weer           

Helaas heeft u hier geen invloed op, maar het weer is van grote invloed op de actieradius. Hier zijn de volgende punten belangrijk:

  • Wind
    Met veel (tegen)wind moet de elektrische fiets veel kracht leveren wat veel energie vraagt van de batterij. Hierdoor is de batterij sneller leeg.
  • Temperatuur
    De (buiten)temperatuur heeft een grote invloed op de actieradius. De accu technologie in de fietsbatterij, Lithium Ion, presteert het beste in temperaturen tussen 200C en 250C. Zodra u daarboven of daaronder komt dan neemt de actieradius af. In België is met name de temperatuur onder de 200C van grote invloed. De actieradius neemt bij 100C al 10% af en kan bij 00C al 0% afnemen. Dit merkt u dus direct in het aantal km dat u kunt fietsen.

Bandenspanning

Net zoals u zelf makkelijker fiets met goed opgepompte banden geldt dit ook voor de kracht die de motor moet leveren. Met goed opgepompte banden hoeft de motor minder kracht te leveren wat minder energie kost.

Gewicht

Het totale gewicht heeft invloed op de actieradius. Hier valt het gewicht onder van de fiets, de berijder en de bagage. Hoe hoger het gewicht, hoe lager de actieradius van de e-bike.

Schakelgedrag

Actief schakelen vergroot de actieradius. Door de versnelling zo veel mogelijk in de goede stand te zetten levert u zelf de maximale kracht met de minste inspanning. Dit heeft als gevolg dat de motor minder onnodige kracht hoeft te leveren wat resulteert in een lager energieverbruik.

Type wegdek/terrein

De plek waar u fietst en de ondergrond waarop u fiets hebben invloed op de actieradius. Een onverhard wegdek zal leiden tot een lagere actieradius. Ook een landschap met veel heuvels zal zorgen voor een lagere actieradius omdat dit meer energie kost.

Ondersteuning

De ondersteuning waarin u fietst heeft veel invloed op de actieradius. Hoe meer u ondersteunt wordt tijdens het fietsen, hoe minder kilometer u af kunt leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *