De fietsbatterij is één van de belangrijkste en duurste onderdelen van uw e-bike. Helaas is het ook het onderdeel dat minder lang meegaat dan de e-bike zelf. Volg onderstaande tips voor een zo lang mogelijke levensduur.

Uw batterij in topconditie houden

De batterij zal vaak niet opeens kapot zijn, maar u zult merken dat u minder lange afstanden kunt fietsen met uw e-bike. Dit komt omdat de capaciteit afneemt door het gebruik van de batterij.

Het is dus belangrijk om de batterij goed te behandelen om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van de batterij. Daarom enkele tips om de levensduur van uw batterij zo lang mogelijk te houden.

Het bewaren van uw fietsbatterij

Bewaar uw batterij niet zomaar op een plek waar u toevallig ruimte hebt. Veel factoren hebben invloed op de levensduur, waaronder ook temperatuur en de spanning van de batterij tijdens opslag. Houd u daarom rekening met de volgende punten:

 1. Lees altijd de gebruiksaanwijzing
  In de gebruiksaanwijzing staan de tips per batterij vermeld. De meeste tips gelden voor alle batterijen, maar er kunnen afwijkingen per type zijn.
 2. Label uw opladers
  het is belangijk dat de juiste lader gebruikt wordt voor de batterij. Om zeker te zijn dat u niet de verkeerde lader pakt is het goed om deze te labelen. Dit voorkomt verwarring en fouten.
 3. Vermijd hoge en lage temperaturen
  Uw batterij opslaan kunt u het beste doen bij een temperatuur van rond de 20°C. U kunt hier wel iets van afwijken, maar sla de batterij bijvoorbeeld nooit op in een schuur waar het kan friezen of op een zolderkamer waar het in de zomer erg warm kan worden.
 4. Zorg voor de juiste spanning
  Sla de batterij nooit helemaal leeg op. In de batterij zit altijd een Battery Management System (BMS) welke zorgt dat uw accu niet verder kan ontladen. Dit houdt echter alleen de ontlading tegen die de e-bike vraagt waardoor u niet verder kunt fietsen. Naast deze ontlading kent de batterij ook zelf-ontlading. Dit proces kan niet tegengehouden worden door het BMS en zodra uw batterij te ver ontladen is kan het zo zijn dat uw batterij niet meer werkt. Dit heet diepte-ontlading.
 5. Verwijder de batterij van uw fiets
  Staat uw fiets veel buiten of in een andere omgeving waar de batterij niet optimaal bewaard kan worden, verwijder dan de batterij van uw e-bike.
  Ook als u de e-bike vervoert op een fietsendrager achter op de auto, dan dient de batterij van uw e-bike afgehaald te worden.

De fietsbatterij opladen

Het is belangrijk om de batterij regelmatig op te laden. Het is niet goed voor de batterij om volledig ontladen te zijn. Om dit te voorkomen kunnen de volgende tips gevolgd worden.

 1. Laad en ontlaad de batterij regelmatig. Over het algemeen kunt u de batterij het beste na elke fietstocht opladen. Zo heeft u altijd een volle batterij voor als u een fiets tocht wilt gaan maken.
  De uitzondering hierop is om de batterij eens per twee maanden wel volledig te ontladen en vervolgens weer volledig op te laden.
 2. Het beste is om de batterij op te laden bij kamer temperatuur. Doe dit in verband met veiligheid alleen op de momenten dat u de batterij in de gaten kunt houden en wij raden af om de batterij in de nacht op te laden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *